Næzéns bibliotek, Giisa & Frihet

Rum för möten, mingel & fest

 • Stora Hotellet Umea Conference
 • meeting room Giisa
 • Stora Hotellet Suite Living Room

Oavsett om du planerar en mindre och exklusiv tillställning eller ett större event har Stora Hotellet tillsammans systerverksamheten P5 - konferens, utbildning & festvåning möjlighet att tillgodose en upplevelse utöver det vanliga, allt under samma tak.

Hos Stora Hotellet erbjuder vi exklusiva rum & upplevelser för mindre möten, mingel och fest i Næzéns bibliotek, Giisa och sviten Frihet.

Representation, ledningsgruppsmöte, chefsrekrytering, avtackning, födelsedag, jubileum – kontakta oss och berätta hur vi på bästa sätt kan tillgodose dina planer.

Våra rum

Næzéns bibliotek och Giisa ligger i anslutning till varandra med en lönndörr emellan och kan med fördel både kombineras och hyras separat. Biblioteket är 36 kvm, utmärkt för mingel och avslappnad mysig sittning för upp till ca 20 personer. Giisa är 18 kvm, rymmer 12 personer sittande - perfekt för ledningsgruppsmöten och/eller exklusiva matupplevelser Chambre Separée.

Sviten Frihet på vån 2 med utsikt över Rådhusparken och Umeälven var tidigare hotellets anrika festsal. Frihet är 89 kvm, inrymmer ett eget sovrum & anslutande vardagsrum med generöst matsalsbord och en soffgrupp. Vardagsrumsdelen kan hyras separat på förfrågan.

Kuriosa Naezéns bibliotek och Giisa

Næzéns bibliotek har inspirerats av Daniel Erik Næzén som var provinsialläkare i ”Wästerbottens Höfdingedöme” och levde i Umeå 1782 - 1808. En mångsidig och kunnig person som var medlem av Kungliga Vetenskapsakademien och Musikaliska Akademien. Næzén instiftade Umeås första läsebibliotek, ägnade sig åt botanik, entomologi, mineralogi, meteorologi och mycket annat. Han undersökte även den hälsokälla som låg där Stora Hotellet senare byggdes, och använde brunnsdrickning i sina behandlingar. Det ombonade biblioteket är det största av de två rummen, utrustat med bord, soffor och fåtöljer. Här finns även en kakelugn och en rad spår från Næzéns värld av kunskap och konstnärlighet. Biblioteket är alltid öppet för våra gäster när vi inte har någon bokning här.

Giisa - matsal & möten. Via en lönndörr från biblioteket finns skatten Giisa. Giisa är den samiska kista där silver, pengar eller andra värdeföremål förvarades, och rummet är smyckat med en unik samling samiskt hantverk.

Vår Giisa är en hyllning till den samiska kulturen och vårt samiska kulturarv. Även här finns en koppling till Daniel Erik Næzén, som provinsialläkare var han ansvarig för befolkningen på en yta av 2.400 kvadratmil - 2/5 av det dåtida Sverige. Det innebar många, långa och ibland äventyrliga resor in i landet där hans intresse för samernas kultur och sedvänjor också väcktes.

Erbjudanden

Stora Hotellet Umeå Trappa

Julen hos Stora Hotellet

Njut lite extra under julhelgerna. Umeå kan vara både ”att åka hem över julen” eller ”att åka bort över julen” – hos Stora Hotellet förbereder vi oss traditionsenligt för mysiga julhelger med det lilla extra. Boka tre nätter eller fler hos oss och få 15% rabatt.

Erbjudandet gäller perioden 2017.12.20–2018.01.07

Gotthards Krog Restaurant

Nyårsafton på Stora Hotellet

Nyårsafton – för två personer inkluderar;
• Övernattning på Stora Hotellet
• Nyårsmiddag Gotthards Matsal inkl champagne, 4-rättersmiddag, utvald dryck, kaffe & pralin. 
• Stora Hotellets lyxiga hotellfrukost
Pris per person från, 2.250:–

Paketet är bokningsbart t o m 10 december i mån av plats (begränsat antal) – först till kvarn gäller.

Västerbottens Museum, Stora Hotellet

Museipaket – Stora Hotellet & Västerbottens Museum

I paketpriset för två personer ingår
• 
Övernattning i dubbelrum ”Äventyr” för två personer
• 3-rätters middag Gotthards kontinentala inomhustorg, (värde 495:–/per person)
• Stora Hotellets lyxiga hotellfrukost
• Guidad visning på Västerbottens Museum (ca 60 min) se nedan alternativ.

Paketpris för två personer, 2.690:–/natt

Erbjudandet gäller torsdag-söndag under perioden 2017.10.05–2017.12.18 och i mån av plats.

Staycation in Umea

Staycation Fredag

Ibland vill man ju bara komma bort lite. Från vardagen. Utan att krångla till det.
Skippa planeringen, restiden, packningen och checka in för Staycation en fredag på Stora Hotellet. Och njut!

 • Stora Hotellets ”Frihets-svit” ligger i den gamla festsalen och består av sovrum och vardagsrum på 89 m2. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • I Stora Hotellet trappa från 1895 har såväl Oscar II som sjöfolk gått. I bakgrunden syns Gotthards Krog och dess bar. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Natt i Stora Hotellets reception. Även här är mötet mellan det festklädda hotellet och det saltstänkta sjömanshuset tydligt. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Där trappan från 1895 tar slut, tar en ny trappa till vindsvåningen vid, byggd av vrakved, möbler och fynd från hotellets gamla vind. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Næzéns Bibliotek är alltid öppet för våra gäster. En hyllning till läkaren Daniel Erik Næzén och hans hälsokälla som låg här. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Baren i Gotthards Krog ligger i direkt anslutning till lobbyn, en mötesplats både för Umeåbor och gäster från när och fjärran. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Gotthards Krog varvar regionens råvaror och inspiration från världens hamnar. En hyllning till förste direktören Gotthard Zetterberg. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • ”Vidskepelse-rummen” är kompakta och mysiga sjömans-kojer på Stora Hotellets gamla vind med snedtak, vinklar och vrår. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Vår Giisa är en hyllning till den samiska kulturen och vårt samiska kulturarv. Även här finns en koppling till Daniel Erik Næzén. 18 kvm med plats för 12 personer och utrustad med projektor samt duk.