Næzéns bibliotek och Giisa

Rum för möten, mingel & fest

 • Stora Hotellet Umea Conference
 • meeting room Giisa
 • Stora Hotellet Armchair
 • Stora Hotellet Decoration
 • Stora Hotellet Bird Decorations

I Næzéns bibliotek finns plats för inspirerande möten, mingel eller fest. Det består av två rum - Biblioteket och Giisa - endast Giisa kan hyras separat.

Rummen har inspirerats av Daniel Erik Næzén som var provinsialläkare i ”Wästerbottens Höfdingedöme” och levde i Umeå 1782 - 1808. En mångsidig och kunnig person som var medlem av Kungliga Vetenskapsakademien och Musikaliska Akademien. Næzén instiftade Umeås första läsebibliotek, ägnade sig åt botanik, entomologi, mineralogi, meteorologi och mycket annat. Han undersökte även den hälsokälla som låg där Stora Hotellet senare byggdes, och använde brunnsdrickning i sina behandlingar. Det ombonade biblioteket är det största av de två rummen. Det är utrustat med bord för 12-14 personer och en inbjudande och mysig sittning med soffor och fåtöljer. Här finns även en kakelugn och en rad spår från Næzéns värld av kunskap och konstnärlighet. Biblioteket är till för våra gäster och dörrarna står alltid öppna.

Giisa - matsal & möten

Via en lönndörr kommer man in i nästa rum – Giisa. Giisa är den samiska kista där silver, pengar eller andra värdeföremål förvarades, och rummet är smyckat med en unik samling samiskt hantverk. Här finns matsal/konferensbord med plats för 12 personer samt separat entré.

Vår Giisa är en hyllning till den samiska kulturen och vårt samiska kulturarv. Även här finns en koppling till Daniel Erik Næzén. Som provinsialläkare var han ansvarig för befolkningen på en yta av 2.400 kvadratmil - 2/5 av det dåtida Sverige. Det innebar många, långa och ibland äventyrliga resor in i landet där hans intresse för samernas kultur och sedvänjor också väcktes.

Rumsfakta

Två rum: Våra två rum är anpassade för såväl möten, mingel och fest vilket innebär att de inte är designade och utformade som traditionella och renodlade konferenslokaler. Biblioteket är 36 kvm med plats för 14 personer och Giisa 18 kvm med plats för 12 personer. Fråga oss gärna vid bokning om du undrar över något så berättar vi mer.

 • Stora Hotellets ”Frihets-svit” ligger i den gamla festsalen och består av sovrum och vardagsrum på 89 m2. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • I Stora Hotellet trappa från 1895 har såväl Oscar II som sjöfolk gått. I bakgrunden syns Gotthards Krog och dess bar. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Natt i Stora Hotellets reception. Även här är mötet mellan det festklädda hotellet och det saltstänkta sjömanshuset tydligt. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Där trappan från 1895 tar slut, tar en ny trappa till vindsvåningen vid, byggd av vrakved, möbler och fynd från hotellets gamla vind. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Næzéns Bibliotek är alltid öppet för våra gäster. En hyllning till läkaren Daniel Erik Næzén och hans hälsokälla som låg här. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Baren i Gotthards Krog ligger i direkt anslutning till lobbyn, en mötesplats både för Umeåbor och gäster från när och fjärran. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Gotthards Krog varvar regionens råvaror och inspiration från världens hamnar. En hyllning till förste direktören Gotthard Zetterberg. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • ”Vidskepelse-rummen” är kompakta och mysiga sjömans-kojer på Stora Hotellets gamla vind med snedtak, vinklar och vrår. Foto: Erik Nissen Johansen.

 • Vår Giisa är en hyllning till den samiska kulturen och vårt samiska kulturarv. Även här finns en koppling till Daniel Erik Næzén. 18 kvm med plats för 12 personer och utrustad med projektor samt duk.