Stora hotellet och Umeå sjömanshus anno 1895 - Stora hotellet Umeå

Stora hotellet och Umeå sjömanshus anno 1895

Umeå har en lång och stolt historia som sjöfartsstad. Under 1800-talet hade skeppsbyggeri och sjöfart verklig vind i seglen och stadens sjömanshus lät uppföra en praktfull byggnad nere vid älven – ett kombinerat stadshotell och sjömanshus. När Stora Hotellet slog upp portarna i oktober 1895 var det en plats där dessa två världar möttes. I över 100 år har hotellet varit Umeås främsta och genomgick en omfattande renovering inför öppningen under Kulturhuvudstadsåret 2014. Nu står det åter i saltstänkt festskrud, redo att välkomna gäster i ytterligare 100 år. Stora Hotellet erbjuder 82 unika gästrum som sträcker sig från spatiös svit till kompakta sjömans-kojer, restaurang och bar samt bibliotek och mötesrum.

Åldersgräns för bokning och hotellvistelse utan målsmans närvaro: 18 år. ​I samband med Brännbollsyran är åldersgräns för samtliga boende utan målsmans närvaro 23 år.

Läs mer om hotellets historia.

Vårt hållbara sjömanshus

En grön nyckel mot en blå bakgrund.

Genom historien har Stora hotellet fyllt en central roll i utvecklingen av Umeå stad och samhället omkring oss. Så även idag.

Vi jobbar aktivt med hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv. Därför är vi också stolta över att ha belönats med den internationella miljömärkningen Green Key. Miljömärkningen innebär bland annat att vi använder oss av miljömärkta rengöringsprodukter, källsorterar och har smarta lösningar för energibesparing.

Här på Stora hotellet strävar vi också efter att vara en positiv kraft i lokalsamhället och samarbetar ofta och gärna med lokala aktörer, leverantörer och producenter.

Tillsammans med våra syskon i koncernen Blå huset jobbar vi kontinuerligt med att utveckla vårt hållbarhetsarbete och utvärderar löpande vad vi kan göra bättre. En sjömil i taget mot en mer hållbar värld.

Läs mer om Green Key på www.greenkey.se och www.greenkey.global.

  • Stora Hotellets ”Frihets-svit” ligger i den gamla festsalen och består av sovrum och vardagsrum på 89 m2. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • I Stora Hotellet trappa från 1895 har såväl Oscar II som sjöfolk gått. I bakgrunden syns Gotthards Krog och dess bar. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Natt i Stora Hotellets reception. Även här är mötet mellan det festklädda hotellet och det saltstänkta sjömanshuset tydligt. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Där trappan från 1895 tar slut, tar en ny trappa till vindsvåningen vid, byggd av vrakved, möbler och fynd från hotellets gamla vind. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Næzéns Bibliotek är alltid öppet för våra gäster. En hyllning till läkaren Daniel Erik Næzén och hans hälsokälla som låg här. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Baren i Gotthards Krog ligger i direkt anslutning till lobbyn, en mötesplats både för Umeåbor och gäster från när och fjärran. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Gotthards Krog varvar regionens råvaror och inspiration från världens hamnar. En hyllning till förste direktören Gotthard Zetterberg. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • ”Vidskepelse-rummen” är kompakta och mysiga sjömans-kojer på Stora Hotellets gamla vind med snedtak, vinklar och vrår. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Vår Giisa är en hyllning till den samiska kulturen och vårt samiska kulturarv. Även här finns en koppling till Daniel Erik Næzén. 18 kvm med plats för 12 personer och utrustad med projektor samt duk.