Stora hotellet och Umeå sjömanshus anno 1895

Umeå har en lång och stolt historia som sjöfartsstad. Under 1800-talet hade skeppsbyggeri och sjöfart verklig vind i seglen och stadens sjömanshus lät uppföra en praktfull byggnad nere vid älven – ett kombinerat stadshotell och sjömanshus. När Stora Hotellet slog upp portarna i oktober 1895 var det en plats där dessa två världar möttes. I över 100 år har hotellet varit Umeås främsta och genomgick en omfattande renovering inför öppningen under Kulturhuvudstadsåret 2014. Nu står det åter i saltstänkt festskrud, redo att välkomna gäster i ytterligare 100 år. Stora Hotellet erbjuder 82 unika gästrum som sträcker sig från spatiös svit till kompakta sjömans-kojer, restaurang och bar samt bibliotek och mötesrum.

Åldersgräns för bokning och hotellvistelse utan målsmans närvaro: 18 år. ​I samband med Brännbollsyran är åldersgräns för samtliga boende utan målsmans närvaro 23 år.

Läs mer om hotellets historia.

Vårt hållbara sjömanshus

Genom historien har Stora hotellet fyllt en central roll i utvecklingen av Umeå stad och samhället omkring oss. Så även idag.

Vi jobbar aktivt med hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv. Därför är vi också stolta över att ha belönats med den internationella miljömärkningen Green Key. Miljömärkningen innebär bland annat att vi använder oss av miljömärkta rengöringsprodukter, källsorterar och har smarta lösningar för energibesparing.

Här på Stora hotellet strävar vi också efter att vara en positiv kraft i lokalsamhället och samarbetar ofta och gärna med lokala aktörer, leverantörer och producenter.

Tillsammans med våra syskon i koncernen Blå huset jobbar vi kontinuerligt med att utveckla vårt hållbarhetsarbete och utvärderar löpande vad vi kan göra bättre. En sjömil i taget mot en mer hållbar värld.

Läs mer om Green Key på www.greenkey.se och www.greenkey.global.

Erbjudanden

Det lilla extra - addera lyx till din hotellvistelse

Firar ni något speciellt medan ni ankrar i vår hamn? Vill du överraska din partner eller födelsedagsfiraren eller bara lyxa till det? Boka till något härligt bland våra paket!
  • Fruktfat
  • Sjömansplanka med utvalda ostar och chark
  • Champagne eller alkoholfri äppelmust

Höstlyx med övernattning & middag

Höstlyx med övernattning & middag

  • Övernattning i dubbelrum ”Äventyr”
  • Trerätters fast meny på Gotthards krog
  • Stora hotellets lyxiga hotellfrukost

Pris för 2 personer: 2300:-

  • Stora Hotellets ”Frihets-svit” ligger i den gamla festsalen och består av sovrum och vardagsrum på 89 m2. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • I Stora Hotellet trappa från 1895 har såväl Oscar II som sjöfolk gått. I bakgrunden syns Gotthards Krog och dess bar. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Natt i Stora Hotellets reception. Även här är mötet mellan det festklädda hotellet och det saltstänkta sjömanshuset tydligt. Foto: Erik Nissen Johansen.