Rum för möten mingel & fest - Stora hotellet Umeå
NÆZÉNS BIBLIOTEK, GIISA & FRIHET

Rum för möten mingel & fest

Oavsett om du planerar en mindre och exklusiv tillställning eller ett större event har Stora Hotellet tillsammans systerverksamheten P5 – konferens, utbildning & festvåning möjlighet att tillgodose en upplevelse utöver det vanliga, allt under samma tak.

Hos Stora Hotellet erbjuder vi exklusiva rum & upplevelser för mindre möten, mingel och fest i Næzéns bibliotek, Giisa och sviten Frihet.

Representation, ledningsgruppsmöte, chefsrekrytering, avtackning, födelsedag, jubileum –  berätta hur vi på bästa sätt kan tillgodose dina planer!

Våra rum

Næzéns bibliotek och Giisa ligger i anslutning till varandra med en lönndörr emellan och kan med fördel både kombineras och hyras separat. Biblioteket är 36 kvm, utmärkt för mingel och avslappnad mysig sittning för upp till ca 20 personer. Giisa är 18 kvm, rymmer 12 personer sittande – perfekt för ledningsgruppsmöten och/eller exklusiva matupplevelser Chambre Separée.

Sviten Frihet på vån 2 med utsikt över Rådhusparken och Umeälven var tidigare hotellets anrika festsal. Frihet är 89 kvm, inrymmer ett eget sovrum & anslutande vardagsrum med generöst matsalsbord och en soffgrupp. Vardagsrumsdelen kan hyras separat på förfrågan.

Kuriosa Naezéns bibliotek och Giisa

Næzéns bibliotek har inspirerats av Daniel Erik Næzén som var provinsialläkare i ”Wästerbottens Höfdingedöme” och levde i Umeå 1782 – 1808. En mångsidig och kunnig person som var medlem av Kungliga Vetenskapsakademien och Musikaliska Akademien. Næzén instiftade Umeås första läsebibliotek, ägnade sig åt botanik, entomologi, mineralogi, meteorologi och mycket annat. Han undersökte även den hälsokälla som låg där Stora Hotellet senare byggdes, och använde brunnsdrickning i sina behandlingar. Det ombonade biblioteket är det största av de två rummen, utrustat med bord, soffor och fåtöljer. Här finns även en kakelugn och en rad spår från Næzéns värld av kunskap och konstnärlighet. Biblioteket är alltid öppet för våra gäster när vi inte har någon bokning här.

Giisa – matsal & möten. Via en lönndörr från biblioteket finns skatten Giisa. Giisa är den samiska kista där silver, pengar eller andra värdeföremål förvarades, och rummet är smyckat med en unik samling samiskt hantverk.

Vår Giisa är en hyllning till den samiska kulturen och vårt samiska kulturarv. Även här finns en koppling till Daniel Erik Næzén, som provinsialläkare var han ansvarig för befolkningen på en yta av 2.400 kvadratmil – 2/5 av det dåtida Sverige. Det innebar många, långa och ibland äventyrliga resor in i landet där hans intresse för samernas kultur och sedvänjor också väcktes.

  • Designhotellounge med mönstrade sammetssoffor, träbord och moderna sfäriska hänglampor.
  • Stora Hotellets ”Frihets-svit” ligger i den gamla festsalen och består av sovrum och vardagsrum på 89 m2. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • I Stora Hotellet trappa från 1895 har såväl Oscar II som sjöfolk gått. I bakgrunden syns Gotthards Krog och dess bar. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Natt i Stora Hotellets reception. Även här är mötet mellan det festklädda hotellet och det saltstänkta sjömanshuset tydligt. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Där trappan från 1895 tar slut, tar en ny trappa till vindsvåningen vid, byggd av vrakved, möbler och fynd från hotellets gamla vind. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Næzéns Bibliotek är alltid öppet för våra gäster. En hyllning till läkaren Daniel Erik Næzén och hans hälsokälla som låg här. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Baren i Gotthards Krog ligger i direkt anslutning till lobbyn, en mötesplats både för Umeåbor och gäster från när och fjärran. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Gotthards Krog varvar regionens råvaror och inspiration från världens hamnar. En hyllning till förste direktören Gotthard Zetterberg. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • ”Vidskepelse-rummen” är kompakta och mysiga sjömans-kojer på Stora Hotellets gamla vind med snedtak, vinklar och vrår. Foto: Erik Nissen Johansen.

  • Vår Giisa är en hyllning till den samiska kulturen och vårt samiska kulturarv. Även här finns en koppling till Daniel Erik Næzén. 18 kvm med plats för 12 personer och utrustad med projektor samt duk.